Hvordan vokser kroppshår?

 

Hva gjør kroppshår vokse?

Håret vokser fra små organer som kalles follikler eller sacs, som ligger i det subkutane laget av huden. Clarence R. Robbins diskuterer vekstprosessen av hår i 'Kjemisk og fysisk oppførsel av hår', og forklarer at dermal papillen, som ligger midt i hårpæren, som sitter ved foten av hårsekkelen, styrer hårveksten. Rundt pæren ligger grunnlag som lager nye hårceller. Blodkarene gir næring til det voksende håret på bunnen av pæren. Cellemembranen i hårfiberen utvikler et klebemiddel som holder cellene sammen.

Hvorfor har mennesker kroppshår?

Kroppshår fungerer som en isolator, beskytter pattedyr fra kalde temperaturer og fra solbrenthet. De fleste pattedyr har hår, forklarer Nicholas Wade i sin bok 'Før daggry: Gjenopprettelse av våre forfedres fortapte historie', unntatt dyr som tilbringer mest eller all sin tid i vann, som flodhester og hvaler; dyr som bor i varme underjordiske tunneler, som den nakne molrotten; og mennesker. Gjennom utviklingsprosessen har mennesker mistet mye av kroppshåret vårt. Så, hvorfor har vi ikke mer hår, som de fleste pattedyr? Wade sier at vi kanskje har mistet håret vårt til å svette mer effektivt fordi vi bodde på varme og tørre steder, forlot den kule skogen for å våge oss inn i savannen for å jakte (23 ). Håret på hodene våre fortsetter å beskytte oss mot solbrenthet, og vi har rester av kroppshår som pleide å være vårt primære middel til å holde seg varm, selv om de fleste av oss nå stole mye mer på klær!

Når Kroppshår begynner å vokse?

Kroppshår begynner å vokse under og etter puberteten. I løpet av denne tiden har androgener eller hormoner spurt hårfollikler for å begynne å spire mer merkbare hår i stedet for de fine hårene som yngre barn har (ofte kalt ' fersken fuzz ').

Kroppshår på menn og kvinner

Menn utvikler vanligvis mer terminale hår eller tykkere mer merkbare hår enn kvinner. Kvinner har vanligvis mer finere hår på bestemte områder av kroppen enn menn, som de indre lårene og armene. Menn begynner å vokse tykkere hår på sine kister, ansikter, armhulene, bukene og kjønnene, samt ben og armer, i puberteten. Noen vokser tykkere hår på ryggen også. Kvinner vokser normalt terminal hår på sine underarms, kjønnssteder og underben. Variasjoner oppstår, selv om noen kvinner utvikler termiske hår på ansiktene eller på andre områder av kroppen.

Variasjoner i kroppshår

Noen har flere hårsekk enn andre, noe som betyr at de kan ha mer kroppshår . Spredningen av kroppshår varierer også fra person til person. Dette antas å stamme fra arvelige faktorer. Noen mennesker i nordeuropeisk eller asiatisk nedstigning har lite kroppshår. I enkelte land som USA, fjerner folk (spesielt kvinner) ofte kroppshår på grunn av sosiale normer, mens i andre samfunn er hår på disse stedene mer akseptert. Kroppshår kan variere sterkt fra person til person. Det kan være ganske åpenbart eller knapt merkbart, men det pleier å vokse på visse områder av kroppen, med noen forskjeller som eksisterer mellom menn og kvinner. I enkelte kulturer fjerner folk hår på bestemte områder av kroppen, mens de i andre tillater det å vokse.