Slik rengjør du fine gullsmykker og edelstener

 

1.

Gull, hvis det er rimelig rent, vil ikke tarnere. Gullsmykker kan bli kjedelig og bør ha sin uberørt glans restaurert. Det er best å aldri koka gullsmykke. Dette kan være farlig. Hvis du går av og glemmer det, vil du kunne komme tilbake til en blomst av gull i stedet for fine smykker.

2.

Det finnes mange gode rengjøringsmidler på markedet for fine smykker, men her er en enkel hjemmelaget formel som fungerer like bra. Fyll en liten bolle med flytende såpe og en teskje eller mer av klar ammoniakk. Ammoniaket gir glans til gullet og glansen for å skryte av steiner som kan være i smykkene.

3.

Snu dine smykker som du vil rengjøre i blandeskålen din og la stå i noen minutter. Fjern hvert stykke smykker en om gangen. Ta en myk tannbørste, (Jeg liker en gammel brukt en) og forsiktig børst brikken og skyll deretter i varmt rennende vann. Tørk forsiktig. Vask aldri perler i noe annet enn klart, kaldt vann.

Fint gull er en prosentandel av rent gull blandet med en legering. Jo høyere prosentandel gull i smykkene dine er den mykere og mer delikate smykker, siden gull er et mykt, glatt metall. Carat er måling av rent gull i smykker. En karat er 1/24 av totalvekten. Hvis et stykke gull er merket 18k eller 18 karat så er det atten deler rent gull til 6 deler legeringsmetall.